Istorija sela Martinci

Martinci su jedno od najstarijih sela u Vojvodini. Postojalo je još u vreme Rimljana, a u njemu je rođen i jedan od rimskih imepratora Trajan Decius (latinski: Gaius Messius Quintus Decius, živeo od 201 – juna 251. godine). Vladao je rimskim carstvom od 249 to 251. godine. Naziv sela u rimsko doba bio je Budalia.

Ovo je staro selo koje istorijski izvori pominju još u predtursko vreme, 1445. godine.

Ono je bilo naseljeno i u vreme Turaka. Martanci su bili nastanjeni i u austrijsko vreme i tada se prvi put pominju 1734. godine. Položaj na granici dve geomorfološke celine i okruženje dobrim zemljama, omogućili su razvoj velikog i bogatog naselja.

Martinci su to iskoristili i još početkom 20. veka imali su preko 4.000 stanovnika, odnosno bili su najveće selo na ovom području. U najnovije vreme, kada je proces urbanizacije postao važan za razvitak sela, oni polako posustaju i ustupaju primat selima bližim Sremskoj Mitrovici. U Martincima, koji su udaljeniji ugicaj se kundarne urbanizacije je manji u razvoju sela.

Ovde se još uvek najveći deo aktivnog stanovništva bavi poljoprivredom, a sem jednog mlina nema drugih industrijskih objekata. 

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.