Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj, Martinci

Svako mesto je posebno po nekoj dragocenosti, koja vuče svoje korene iz tople prošlosti. Naše selo je pogledalo svet drugim očima onoga dana u prohujaloj 1966. godini, kada je rođeno čudo koje od nejake i slabašne dečice stvara obrazovane i zrele ljude. Taj čarobni zamak drugarstva i znanja koji nosi ime najomiljenijeg i najboljeg dečijeg pesnika Jovana Jovanovića Zmaja, je upravo simbol svega što vredi i što je dobro u našim malim životima.

Škola je naša druga majka i sveto mesto kome poklanjamo najveći deo svoga života. Spojila nas je sa našim drugovima i učinila da shvatimo kolika snaga leži u prijateljstvu i slozi.

Nekad je teško postići izvanredne rezultate iz svih naših predmeta, ali kad god nas jedan stepenik deli od posustajanja, uvek nam vetar na krilima donese čuvene reči našeg dragog čika Jove Zmaja:''Znanje je sila, znanje je moć!'' I mnogi đaci su uz pomoć ove moći znanja i svojih nastavnika dokazali da sav njihov trud mogu da nadoknade mnogobrojnim i velikim uspesima na raznim takmičenjima i tako zadobiju naklonost i divljenje mnogih svojih vršnjaka.

Kada neko kaže to divno ime, škola, pred očima stvara nam se slika starih, prošlih vremena. Sećamo se prve škole koja je osnovana još 1730. godine i koja je bila jedna od najstarijih u Sremu. Iako je više nema, u vazduhu ćemo uvek osećati slatki duh njenog zagrljaja.

Ćutljivi zidovi škole ljubomorno čuvaju u senci stari Letopis, koji je za nas od neprocenjive vrednosti. Na njegovim stranama koje je vreme obojilo i posulo svojom rosom, zabeleženo je:''U mjestu Martinci utemeljena je i osnovana srpska narodna škola oko 1770. godine, no nije isključena mogućnost da je škola već i prije postojala, za koju eventualnost nedostaju podatci.''

A 1966. godine je zahvanjujući ulaganju meštana, podignuta nova, moderna škola sa 10 učionica, 4 kabineta i salom za kulturno-zabavni život učenika.

Godine 1971. 9,10 i 11 juna, naša škola je učestvovala na prvom susretu svih Zmajevih škola, čiji je domaćin bila Osnovna škola ''Jovan Jovanović Zmaj'' u Sremskoj Kamenici. Škola je 2006. godine i sama bila domaćin.

I tako posle dugog niza godina, kroz našu školu je prošlo toliko generacija, da čovek kada se seti svih minulih dana i svih strahova i snova koji su plenili mlada srca, ne može a da ne oseti blagu, nežnu bol duboko u sebi, u svojoj duši. I kada budemo jednog dana odrasli i ozbiljni ljudi, uvek ćemo osećati tu neopisivu i slatku želju da zaustavimo vreme i vratimo se u najlepše dane svog detinjstva.

Život je kao neka reka koja nas vuče u nepoznatom pravcu i ko zna gde će se zaustaviti. Ali, uvek će nas jedan ogroman talas zapljuskivati i odvlačiti daleko u prošlost, u bezbrižno vreme puno radosti i druženja, u nejlepše trenutke koji su zauvek obeležili naše živote i ostavili dubok i neizbrisiv trag.


Tekst napisala
Bojana Bumbić

učenica VIII-2
OŠ Jovan Jovanović Zmaj, Martinci

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.